Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

„ДВОРЪТ НА КИРИЛИЦАТА“ ОТБЕЛЯЗВА 5-ТИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН, ПРЕДСТОИ ОТКРИВАНЕ НА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ

събота 02 май 2020

„Благодаря Ви за всичко, което правите и най-вече за начина, по който възраждате паметта на народа ни!

Считам, че именно възможността за културно самоопределяне е сред водещите предпоставки за нашето достойно съществуване, единение и бъдещо развитие!

Хора като Вас ни карат да се гордеем с безсмъртните предтечи на дедите си! Нека тяхното дело продължава да бъде пример за нас, превръщайки ни в наистина свободни и достойни техни последователи, готови да посрещнат предизвикателствата на времето и да сбъднат националните идеали!

Нека на този ден отново да си спомним за смисъла и силата на вярата и книжовността, благодарение на които българският народ зае своето достойно място, отредено от историята!“, с тези думи областният управител на област Русе Галин Григоров се обърна към създателя на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян по случай 5-та годишнина от учредяването на този значим не само за страната, но и за света културно-исторически комплекс.

Припомняме, че официалното откриване на „Двора на кирилицата“ се състоя на 2-ри май 2015-та година в Плиска, когато в страната беше отбелязана и 1150-годишнина от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Именно на тази дата Българската православна църква почита  Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

Освен уникално изработените букви от българската азбука, в „Двора на кирилицата“ има картинна галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчни фигури – на учениците на светите братя Кирил и Методий, а също и на всички български владетели, царували в Плиска. В рамките на комплекса свой дом са намерели и множество паметници и барелефи на творци, писали на азбуката, която днес се използва от повече от 250 милиона души по цял свят.

От проведения по-рано през деня телефонен разговор между областния управител Галин Григоров и Карен Алексанян стана ясно още, че в най-скоро време в комплекса, намиращ се в първата българска столица предстои тържествено да бъде открит бюст-паметник на Захари Стоянов. Предвиждали са се и два международни музикални фестивала, но поради извънредното положение в страната те са отложени. Въпреки това очакванията са до края на годината те да се реализират, като единият от тях ще е музикален, а другият ще е по-скоро под формата на литературни четения. Създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян е планирал и няколко пътувания до Сърбия и Черна гора, където ще участва в срещи и конференции, свързани с ролята на българската азбука в културното обединение на народите.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design