Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ДЪРЖАВАТА ЗАСТАВА ЗАД ВСИЧКИ ТВОРЦИ – ТОВА ЗАЯВИ МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В РУСЕ

петък 26 юни 2020

Заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов заедно с министъра на културата Боил Банов и културни дейци от региона участваха в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред културата по време на COVID-19“.

По думите на министъра, Русе заслужава уважение и адмирации за всичко, което е показвал през годините в областта на културата. „Времената са изключително трудни. Понасяме тежък удар върху всички изкуства. Мога само да предполагам как се чувствате всички. Уверявам Ви, че държавата няма да изостави дейците на българската култура и изкуство в тази ситуация. Колкото и време да се налага да живеем с този вирус“, заяви министър Банов и допълни, че правителството продължава с още множество мерки, за да се гарантира функционирането на всички културни институти. „Отваряме програма за иновативни проекти в областта на културата за нещатни артисти до 2500 лева. В пъти сме увеличили средствата за създаване на нови спектакли и за първи път имаме програма за подкрепа на визуалните изкуства. Освен това за първи път има и програма за дебютанти и за утвърдени писатели и поети. Държавата подхожда с огромна грижа – имаме разбиране от министър-председателя и от министъра на финансите, че културата трябва да е подкрепена и хората в тази сфера да усещат сигурност“, допълни още Боил Банов.

Модератор на срещата беше директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. По-рано през деня министър Банов се срещна с двамата заместник областни управители Валентин Колев и Свилен Иванов, а преди това посети русенския Драматичен театър, Кукления театър и Русенската опера като проведе работни срещи с ръководствата на културните институции. Той се ангажира с поставените въпроси и наложителните ремонти в Операта, особено след поредния теч. Дейностите ще бъдат финансиран от Министерството на културата, а Кукленият театър ще кандидатства по специализирана програма към Министерството на културата за цялостен ремонт.

Темите, които бяха обсъдени по време на форума бяха свързани с  предизвикателствата пред културата след пандемията, както и с различни програми за подпомагане на творците по време на пандемията. Не по-малко внимание беше отделено и на възможностите, които предоставя трансграничното сътрудничество.

В края на срещата от името на управителя на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов, административният директор Алисе Муртезова връчи почетен приз „Съпричастно сърце“ на директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков и директора на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев. „Отличията се връчват за съпричастност към медиците на първа линия в борбата с COVID – 19 и жестовете към лекарите да се изиграят спектакли, специално за тях“, заяви по време на срещата Алисе Муртезова.

В Кръглата маса участие взеха народните представители щеПламен Нунев, Андриан Райков и Светлана Ангелова, парламентарният секретар по култура Весела Щерева, изпълнителният директор на „ОЗК Арена Русе“ Любомир Христов, директори на културни институти, представители на читалища, общински съветници и др.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design