Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Дискусия „Пътуване по Дунав” откри зам.обл.управител Петър Даскалов

петък 13 май 2011

 

Русе е домакин на дискусия на тема „Пътуване по Дунав” . Форумът е част от Седмото изложение „Уикенд туризъм” Русе 2011. В него се включиха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Областна администрация – Русе, Община Русе, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, ИА „Морска администрация”, Пристанище комплекс – Русе и др.

В приветствието си при откриване на дискусията, г-н Даскалов каза: „Подобряване на навигацията по Дунав, реконструкция на Дунав мост, изграждане на интермодален терминал, на 4 - лентов път Русе - Велико Търново и връзката му с магистрала "Хемус", обходният път на Русе, рехабилитацията на пътя за Разград, модернизацията на ж. п. линията за Варна - това са големите инфраструктурни проекти на Русе, които очакваме да реализираме чрез Дунавската стратегия.

В национален мащаб, в плана за действие по стратегията са заложени изграждането на два нови моста между България и Румъния: между Силистра и Кълъраш и между Оряхово и Бекет. Освен тях, вече тече и изграждането на Дунав мост II между Видин и Калафат. Предвижда се развитие на дунавските пристанища и превръщането им в модерни логистични центрове, модернизация на някои пътни и железопътни участъци, има проект и за велоалеи покрай реката. По стратегията ще се финансират екологични проекти, проекти за образование, култура и туризъм. Но и не само това – предвидено е изграждането на регионална идентичност и създаването на търговска марка на Дунавския регион. Това ще спомогне за утвърждаването на региона като атрактивна туристическа дестинация.”

В рамките на дискусията бяха направени няколко презентации, свързани с водния транспорт по река Дунав. Бяха коментирани възможностите за развитие на водния крайбрежен пътнически транспорт по реката като фактор за оживяване на туризма.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design