Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Деня на храбростта и на Празника на Русе отбелязаха в дунавския град

петък 06 май 2011

 

С празнично шествие с частица от мощите на Свети Георги Победоносец и тържествена церемония пред паметника на загиналите в Сръбско – българскта война днес Русе отбеляза Деня на храбростта и Празника на Българската армия. На церемонията присъстваха народните представители от 19-ти МИР - Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Любомир Владимиров, Генералният конул на Русия в Русе Владимир Климанов, областният управител Пламен Стоилов и неговите заместници, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници от различни политически сили, кметът Божидар Йотов и негови заместници и други официални лица. Сред гостите на тържеството бяха и представители на делегации от побратимените с Русе градове - Волгоград, Сент Уан, Гюргево, Букурещ, Биелина.

По традиция събитието започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон.

В тържественото си слово, областният управител каза: „Оцеляването и развитието на България е плод на вековните усилия на нашия народ и армия, които винаги са се борили за правото на свободен живот. В мигове като този, най-добре разбираме, че нашата свободата не ни е дадена даром. Тя е извоювана с цената на саможертвата на хиляди български воини. За това и 6 май е ден на заслужено национално самочувствие и гордост. Нека още веднъж си припомним, че няма българско знаме паднало в плен на противника на бойното поле. В такива моменти осъзнаваме, че ние, българите, можем да черпим с пълни шепи от изворите на националното самочувствие и родолюбие. Да се гордеем със славните победи на Българската армия при безброй градове и местности. Победи, за който гордо разказваме на наследниците си. 

Единството и сплотеността на един народ е основна предпоставка за запазване на независимостта и идентичността му през тежки моменти от историята. Но за да бъде една държава силна, без съмнение един от факторите за това е наличието на добре подготвена и силно мотивирана армия, каквато винаги е била българската.”

Молебен и благослов отслужи Н.В.Пр.  Русенският митрополит Неофит в съслужение с русенски свещеници.

В чест на празника венци и цветя поднесоха държавни и местни институции, политически партии, сдружения и граждани. Сред тях бяха народните представители, руският консул, областният управител, общински съветници, представители на запасните военни и тези от резерва.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design