Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА

неделя 09 май 2021

„Пожелавам единство и сплотеност, толерантност и разбирателство, сила и вяра във все по-доброто бъдеще на Стария континент!

Нека бъдем още по-амбициозни, по-смели и по-солидарни помежду си! Убеден съм, че с общи усилия ще съумеем да съградим достойно и светло утре, такова каквото ни се полага!

Нека не забравяме, че бъдейки единни пред нас се очертават нови хоризонти и възможности!“, с тези думи областният управител Галин Григоров се обръща към русенци по случай Деня на Европа.

Богата културна програма е предвидена през целия ден. Тя включва изложба на открито на Огнян Балканджиев, както и много музикални изненади. От 15.00 ч. беше дадено началото на уникално по рода си киноателие в Австрийската библиотека. Всеки посетител може да се запознае с първите „изгледи“ на братя Люмиер за периода 1895 – 1900 години. Те са 13 и продължават точно 13 минути. Следват ги още три ленти, направени между 1904 – 1908 г.: „Екскурзия в Италия: От Неапол до Везувий” на Камий Льогран; „Номадски живот” на неизвестен автор, продукция на Пате / Франция и „Спасена от Роувър” на Сесил Хепуърт и Люън Фицхеймън. Те ще дадат основата на тема за дискусия с участниците в киноателието – младежи на възраст между 12 и 15 години от няколко русенски училища. Участниците в ателието ще имат възможността да заснемат и своята собствена „Минута Люмиер“, както и да се запознаят с подобни „Минути“, заснети от други деца и младежи в други държави. „Трябва да има мир, разбирателство и приемственост! Като млад човек празнувам настоящето и за мен Европа е единство и многообразие, уникален дух, който трябва да бъде усетен“, това споделя по случай днешната дата Параскеви Карагеоргу, която е част от инициативата и ще представи знанията си пред младежите. Самата тя се определя като дете на Европа.

За финал е предвиден празничен концерт в чест на 9 май. Той ще се състои от 19.00 ч. в Доходното здание. В него участие вземат Русенската филхармония, хорът и солистите на Държавната опера в Русе. Диригент ще бъде Давид Холцингер, който пристига специално за събитието от Австрия по покана на Международно дружество „Елиас Канети“. Кулминацията ще бъде изпълнението на  „Одата на радостта“, превърнала се в химн на Европейския съюз, на солидарността и мира.

Изпълнението на Деветата симфония в Русе е част от XXV Австрийски музикални седмици и е под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.

На днешната дата се навършват и 19 години от учредяването на емблематичната за трансграничния регион между България и Румъния Асоциация „Еврорегион Данубиус”. Първоначалният замисъл е асоциацията да постави основите и да развие трансграничното сътрудничество във всичките му аспекти в общия крайдунавски регион, обхващащ Русенска област и Гюргевски окръг. И до днес организацията продължава да е сред водещите в сферата на културното и икономическо посредничество. „Изминалите 19 години са години на много труд и емоции, довели до реализиране на многобройни културни събития, проекти, създадени партньорства и приятелства, основани на взаимно доверие. Гордеем се и със Съвместната работна група от представители на земеделието от двете страни на река Дунав, безпрецедентна по цялата ни обща българо-румънска граница и вече с над 10-годишна дейност. За мен е голяма чест да съм част от екипа от самото начало на създаването на Асоциацията“, споделя настоящият изпълнителен директор Лили Ганчева.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design