Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Бойко Борисов: До две седмици започва ремонт на Дунав мост

четвъртък 09 юни 2011

 

До две седмици ще стартира цялостен ремонт на Дунав мост, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Русе. Заедно с вицепремиера Симеон Дянков, той се запозна днес с хода на строителството на новоизграждащата се многофункционална спортна зала в града. На строителната площадка бяха и народният представител от 19-и МИР Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, кметът на Община Русе Божидар Йотов, неговият заместник Александър Неделчев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Христо Белоев, представители на частните инвеститори в рамките на публично-частното партньорство „Проект Русе”, шампиони от световни, европейски и републикански първенства от русенски спортни клубове.

 

Сградата е с разгъната застроена площ от 26 000 кв. м. Тя ще има шест надземни и два подземни етажа. Залите са съобразени със специфичните изисквания на международните федерации, което ще позволи в тях да се провеждат големи състезания. Същевременно е предвидено пространството да се използва не само за спорт, но и за изложби, конференции, театрални постановки, телевизионни предавания и други културни събития. Изгражда се и шоурум, който осигурява възможност за провеждане на самостоятелни изложби и презентации.

                                                                                         

Инвеститорите информираха премиера, че се очаква залата да бъде затворена през есента и през 2012 г. да започне работа вътре в нея. Премиерът подчерта, че правителството се стреми да подпомага кметовете при реализирането на важни за съответните общини проекти, независимо от политическата им ангажираност.

 

Що се отнася до предстоящия ремонт на Дунав мост, г-н Борисов уточни, че по-рано днес е постигнал споразумение с румънския си колега Емил Бок да бъде ремонтирана и другата част на съоръжението, за която носи отговорност северната ни съседка. „Рехабилитацията на Дунав мост ще трае около 2 месеца”, поясни вицепремиерът Симеон Дянков.

 

По време на срещата на българския и румънския премиери в Букурещ е била коментирана и темата за свалянето на таксите за преминаване на съоръжението и от румънска страна. В тази връзка е била договорена среща между българския и румънския финансови министри през следващата седмица.

 

Вицепремиерът Симеон Дянков допълни, че от българска страна вече се обмисля намаляването на таксите и за останалите транспортни средства, след като от 1 юни налогът за леките автомобили и микробусите 8+1 стана 2 евро. По думите му, очаква се реципрочна реакция и от румънска страна. За първите 5 месеца на тази година приходите от пътните такси, събрани от преминаващите през Дунав мост моторни превозни средства, възлизат на 17 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Тези данни са били представени и на румънската страна като доказателство, че когато се сваля размерът на таксите, приходите от тях нарастват, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design