Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

БЛИЗО 5000 ДУШИ ПОСЕТИХА ПЕТИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ, ПОСВЕТЕН НА ГРЕЯНАТА РАКИЯ И ЗЕЛЕВАТА ЧОРБА В БАБОВО

неделя 23 февруари 2020

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на петото издание на фолклорния празник в с. Бабово, провеждащ се под надслов "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра".

Сред основните атракции за поредна година беше и добре познатата Юнашка тава, в която през вчерашния ден бяха приготвени около 1300 литра зелева чорба.

Разбира се, всеки, дошъл да уважи празника, имаше възможността да се наслади на гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха повече от 1000 участници от 36 формации от различни градове и села на Северна България, а кметът на Бабово Пламен Пенков представи интересни факти за населеното място, както и че името на селото идва от Бабин хан, по средата на пътя между Русе и Тутракан.

От своя страна кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че празникът събира в едно местния фолкрол, кулинарната традиция, майсторството на дедите ни в селските занаяти и неподражаемото умение на българина да живее в трудните времена с песни, танци и неугасващ стремеж за творчество и лично израстване. „Шепа хора сте Бабовчани, а духът ви, енергията ви, творческият ви устрем - големи, много големи!“ допълни още той.

По време на празника се проведоха и конкурсите за „Най-напет юнак“ и „Най- лична мома“, като победители станаха съответно Петър Пламенов от Голямо Враново и Катерина Симеонова от Климентово. Най-малките участници бяха 2-годишният Симеон Симеонов и 5-годишната Зоя Йорданова.

Сериозна беше и конкуренцията в конкурсите за греяна ракия, зелева чорба и най-автентична старовремска чорба, като в последния участие взеха 26 души.

Конкурсът за греяна ракия предизвика 21 участника, като от тях се изискваше да приготвят греяната ракия вкъщи и да я предоставят в съд, като количеството за дегустация да е не по-малко от 300 грама. Същите правила важаха и за 16-те участника в конкурса за зелева чорба, но тук количеството трябваше да бъде поне литър за всеки донесъл от течността, бореща махмурлука.  

В крайна сметка, първото място в конкурса за най – блага греяна ракия отиде при Еленка Цонева от Пенсионерския клуб в Старо село, а на втора и трета позиция се класираха Димитър Иванов от Глоджево и Гина Алексиева отново от Старо село. За майстор на зелевата чорба беше избран Тодор Тодоров от Старо село, а на второ и трето място бяха класирани Народно читалище „Съединение 1885“ в село Климентово и Народно читалище „Възраждане 1940“ в Старо село.

Водосвет беше отслужен от отец Данчо, а специални гости бяха народният представител д-р Андриан Райков, председателят на Общинския съвет в Сливо поле Илиян Иванов, общински съветници от Община Сливо поле и други общини в региона, както и кметове на кметства.

За перфектната организация на инициативата се погрижиха Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“  със секретар Пепа Стоянова и кметство Бабово. По традиция значителна подкрепа за прекрасния празник оказаха Община Сливо поле в лицето на кмета Валентин Атанасов и неговите заместници Михаил Чиликов и Стефан Габровски.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design