Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Австрийският посланик приветства идеята за създаване на селище с нулеви въглеродни емисии

вторник 06 март 2012

 

Областният управител Стефко Бурджиев се срещна днес с Н.Пр. Герхард Райвегер - посланик на Австрия в Р България. В разговора се включиха и народният представител Меглена Плугчиева, по чиято покана дипломатът е в Русе, зам.-кметът по устойчиво развитие и евроинтеграция Страхил Карапчански и зам.-ректорът на РУ доц. д-р Юлиана Попова.

          Г-н Бурджиев заяви готовността си да съдейства на австрийски инвеститори да разкрият производства в Русе и региона, като подчерта, че понастоящем има само едно австрийско производство в рамките на Свободна зонаРусе. Областният управител запозна австрийския дипломат с идейния проект за изграждането в Област Русе на селище с нулеви въглеродни емисии.

          На свой ред, Негово Превъзходителство австрийският посланик определи темата за енергийната ефективност като изключително важна и подчерта, че дипломатическата мисия е активно ангажирана с нея. Той даде за пример намиращия се в Югоизточна Австрия град Гюсинг, който е известен с това, че повечето сгради в него са ниско енергийни. Г-н Райвегер изрази готовност да организира посещение на екипа по проекта за русенското селище, за да се запознае с постигнатите в австрийския град резултати.

          Г-н Бурджиев благодари за отправената покана и заяви, че ще направи необходимото да се отзове на нея, съвместно с екипа по проекта за изграждането на селище с нулеви въглеродни емисии. Областният управител подчерта и важната роля на Русенския университет при оформянето на идейния проект, както и при бъдещото му реализиране.

          Австрийският дипломат отправи покана към русенския губернатор и за концерти в рамките на Австрийските музикални седмици в средата на май тази година. Той подчерта, че идеята на тези културни активности на посолството е не само представяне на австрийската култура, а и създаването на възможност за контакт между бизнесмени от двете страни. Г-н Райвегер подчерта и възможността за активизиране на контактите между федералната австрийска провинция Долна Австрия и Област Русе, като два региона, разположени по река Дунав. „Подобно сближаване ще даде възможност за обмяна на идеи и опит в сферата на туризма и ще подпомогне оползотворяването на потенциала, който има реката.

          Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци. Г-н Бурджиев поднесе на госта си албум, издаден по линия на българо-румънския проект Турнет. Той  представя с фотографии и информация на 4 езика възможностите за туризъм, които предлага Трансграничният регионНа свой ред, г-н Райвегер подари на г-н Бурджиев диск с най-добрите изпълнения на Виенската филхармония от традиционните им новогодишни концерти.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design