Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

АКТУАЛНАТА ЕПИЗООТИЧНА ОБСТАНОВКА БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ПО ВРЕМЕ НА ЗАСЕДАНИЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ РУСЕ

вторник 17 септември 2019

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че за поредна седмица към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Миналият понеделник е приключило евтаназирането на животните от свинекомплекса, намиращ се в Голямо Враново, а към днешната дата вече се извършва дезинфекция на обекта, която би трябвало да приключи до сряда. Следващият етап, отнасящ се до всички засегнати свинеферми е почистването, измиването и окончателната дезинфекция.

Съобщено беше и, че изплащането на обезщетенията за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди е приключило навсякъде безпроблемно.

През предходната седмица е била извършена и проверка на 89 от общо 788 стопанства, където са отглеждани прасета за лични нужди, като опасенията са били за укрити животни, но при проверката такива не са констатирани.

Към настоящия момент са подадени сигнали за налични прасета от тип „заден двор“ в две населени места от областта. Резултатите от проверката на място ще станат ясни по време на следващото заседание на епизоотичната комисия, което се очаква да бъде идния вторник.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design