Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

4 лева става таксата за преминаване на Дунав мост

неделя 06 март 2011

 

Таксата за преминаване на лек автомобил през Дунав мост от българска страна ще бъде 4 лева /2 евро/. Досега сумата беше 6 евро в едната посока. Това предвижда проект за постановление на Министерски съвет за изменение на тарифата на таксите на Дунав мост, който ще бъде депозиран за разглеждане на редовното заседание в сряда в София от министрите на транспорта и регионалното развитие. Това съобщиха по време на извънредна пресконференция днес на Дунав мост народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и министърът на външните работи на България Николай Младенов. На нея присъстваха и народният представител Светлана Ангелова и областният управител Пламен Стоилов.

В проекта за решение е посочено, че таксата за преминаването на мост от страна на микробуси се намалява три пъти - от 12 на 4 евро. При автобусите намалението е още по - осезателно - от 25 на 8 евро. Датата на влизане в сила на постановлението ще стане ясна след заседанието на Министерски съвет.

Народният представител Пламен Нунев припомни историята на борбата за намаляване на таксите от 2007 година насам. Министър Младенов благодари на депутатите на ГЕРБ от Русе и на областния управител за помощта и съдействието по темата. Той определи таксата като несправедлива. Още преди парламентарните избори през 2009 година са обмисляни различни варианти за намаляването й. След много анализи и разговори с румънската страна е достигнато до няколко извода. Първият е, че на този етап не е възможно двустранното договаряне за премахване на таксата. За това няма желание от румънските ни съседи. За да се стимулира развитието на бизнеса и контактите от двете страни на реката е нужно едностранно намаление на таксите. По този начин ще се доближим максимално до изискването на ЕС таксите, събирани от такива съоръжения да отиват за поддръжката им. През 2007 година проверка показа, че  са събрани 12 млн., а само 17 000 евро са инвестирани в поддръжката на моста. Засега се разчита на добра воля от румънска страна за намаляване на таксите.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design