Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

25-ГОДИШНИЯТ ТЕОДОР ЦВЕТКОВ ИЗВАДИ БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ ОТ ВОДИТЕ НА ДУНАВ

понеделник 06 януари 2020

„Историята ни помни не малко моменти, в които сме падали и дори сме нямали държава, но благодарение на вярата и стремежа към свобода сме се изправяли отново и никога не сме се предавали!

Именно единението е било това, което ни е крепяло и спасявало от погрома, но днес често се оказваме някак отчуждени и изгубени между славното минало,  заобикалящото ни ежедневие и бъдещето!

Преуспявали сме като народ, тогава когато заедно сме посрещали предизвикателствата и не сме позволявали някой или нещо да ни раздели! Нека, уповавайки се на вярата, да продължим делото на предците си и да съхраним българщината!“ заяви областният управител Галин Григоров в обръщението си по случай днешния празник Богоявление.

Областният управител отправи и призив да бъдем по-добри и да си спомним и отдадем почит към тези, които са бранили родината и продължават да служат в нейно име, тъй като именно проявените от тях ценности трябва да бъдат водещи в живота на всеки от нас.

Началото на тържествата по повод Йордановден започна с утринна литургия в катедрална храм „Света Троица“, последвана от литийно шествие до Понтон №2, където се състоя и официалната част. Тя включваше още приемане на войсковия строй от началника на гарнизона и извършване на водосвет от  Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум.

Кулминацията на честванията беше ритуала по спасяване на Богоявленския кръст от р. Дунав, като пръв сред 11-те смели мъже се оказа  25-годишният Теодор Цветков. По традиция областният управител го награди с икона, изобразяваща Св. Богородица Троеручица. От своя страна кметът на община Русе Пенчо Милков му връчи хавлия и парична награда, а Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.

Припомняме, че Теодор Цветков е треньор по плуване, а също така се занимава и с множество благотворителни каузи. През лятото на 2018-та година той постави рекорд на Гиниес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути.

Сред присъстващите бяха още народният представител от 19 МИР Светлана Ангелова, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, заместник-кметовете на община Русе Магдалина Илиева, Златомира Стефанова, Димитър Недев и Енчо Енчев, общински съветници, началникът на Военното окръжие в Русе полковник Цанко Недев, неговия заместник подполковник Васил Петров, командирът на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев и др.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design