Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

126 ЛИЧНИ СТОПАНСТВА МОГАТ ДА ЗАПОЧНАТ НАСЕЛВАНЕ С ПРАСЕТА, ДРУГИ 48 ОЧАКВАТ РАЗРЕШЕНИЕ

вторник 06 октомври 2020

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия.

От заседанието стана ясно, че към момента на територията на областта няма случаи на африканска чума нито при диви свине, нито при такива, отглеждани за собствени нужди или в индустриални свинеферми. Въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава, а за пример бяха дадени констатираните случаи в област Ловеч. „Заболяването го има и при пропуски в биологичната сигурност или при нарушаване на въведените мерки за предотвратяване на разпространението на болестта е възможно да се получи повторно заразяване“, това заяви д-р Георги Дяков.

Започнало е и заселване в свинекомплексите, като единствено към този процес не са преминали от свинефермата в Николово. Паралелно върви вече и населването в личните стопанства. В региона за момента 126 обекта от тип „заден двор“ са получили разрешение, а други 48 са подали документи и очакват да им бъде дадено положително становище.

По време на заседанието беше обърнато внимание, че от 3-ти този месец е открит груповият лов на дивеч и дива свиня. Проведено е обучение за биосигурност, в което са участвали близо 140 ловци от областта, различни от тези, които са се обучавали през изминалата година.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design