Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Областният управител на Русе участва в първата копка на „Канев Център Русенски университет“

сряда 13 март 2013

Днес с първа копка бе даден старт на изграждането на новия „Канев Център Русенски Университет”. Пред множеството гости, студенти и преподаватели от висшето учебно заведение копката направиха ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев, г-н Симеон Кънев,брат на канадския строителен магнат Игнат Канев, дарил средства за изграждане на центъра, областният управител на Русе Стефко Бурджиев, зам.-кметът Димитър Наков, засл. проф. Васил Пенчев и Деян Василев от строителната компания-изпълнител

Сред гостите на тържеството бяха и близките на г-н Канев, дошли специално от с. Горно Абланово, представителите на държавната и местна власт, бивши ректори и представители на строителния консорциум, който ще гради комплекса.

Поздравления към гостите отправиха проф. Белоев, г-н Кънев, племенницата на г-н Канев г-жа Златева, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на Общинския съвет и проф. Васил Пенчев, а зам.-кметът Страхил Карапчански връчи поздравителен адрес от кмета на Русе.  

В словото си при откриването на тържеството областният управител изрази огромната си радост от даването на старта на строителството на „Канев Център Русенски университет“. Бурджиев сърдечно благодари на г-н Канев за дарението, поздрави проф. Белоев за постоянните му усилия да развива университета, а на фирмата - изпълнител пожела спорна работа.

Комплексът „Канев Център Русенски Университет“ ще служи за провеждане университетски, градски, национални и международни форуми и в него ще могат да се организират конференции, конгреси, кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и много други събития. Проф. Белоев обясни, че екстериорът на сградата е хармонизиран изцяло с корпус 2 и ще бъде свързан с Ректората с идентична топла връзка. В източния край е предвиден и преход с инвалидна платформа за хората с увреждания.

Центърът ще бъде изграден на два етажа и ще разполага с полифункционална зала с близо 800 места, сцена и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея, а на втория етаж са предвидени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции.

Идеята за новия комплекс се е зародила след посещение на канадския строителен предприемач и филантроп Игнат Канев във висшето училище през септември 2012 г., а през октомври Канев обявява официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Очаква се строителството на сградата да приключи до есента на 2013г

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design